task folder

blogsky

task folder

blogsky

مهم ترین وظایف شهرداری

هم ترین وظیفه مدیریت شهری؛ دسترسی آسان مردم به امکانات و خدمات شهری

خبرگزاری فارس:در حال حاضر بسیاری از کلانشهرها با وجود رشد و توسعه شهری از نظر دسترسی به امکانات و تجهیزات عمومی شهری هنوز در مراحل اولیه هستند. در حالی که دسترسی آسان و سریع شهروندان به امکانات و خدمات شهری یکی از مهم ترین وظایف مدیریت شهری با هر تعداد جمعیتی است.

خبرگزاری فارس: مهم ترین وظیفه مدیریت شهری؛ دسترسی آسان مردم به امکانات و خدمات شهری

در حال حاضر بسیاری از کلانشهرها با وجود رشد و توسعه شهری از نظر دسترسی به امکانات و تجهیزات عمومی شهری هنوز در مراحل اولیه هستند. در حالی که دسترسی آسان و سریع شهروندان به امکانات و خدمات شهری یکی از مهم ترین وظایف مدیریت شهری با هر تعداد جمعیتی است.
امروزه فراهم نبودن زیرساخت های لازم نظیر کمبود سرویس های بهداشتی در سطح شهر دسترسی شهروندان به امکانات شهری را با مشکل مواجه کرده است.
برخلاف تصور خیلی ها که فکر می کنند سرویس بهداشتی موضوعی حاشیه ای است و در میان صدها معضل ریز و درشت شاید از چندان اهمیتی برخوردار نباشد، اما بسیاری از کشورهای دنیا از سال ها پیش با درک این ضرورت به فکر راهکارهای اساسی در این زمینه افتاده اند و حتی سرمایه گذاری در این بخش را با توجه به ارتباط تنگاتنگی که با سلامت و پیشگیری از بیماری ها در انسان ها دارد به طور جدی در دستور کار قرار داده اند.
دسترسی آسان و با کیفیت شهروندان به سرویس های بهداشتی شاید به عنوان ابتدایی ترین امکانات زندگی ضرورتی است که نباید از توجه به آن غافل شد، خواسته ای که در حال حاضر نه فقط شهروندان ساکن شهرهای کوچک بلکه پایتخت نشین ها هم برای رفع این نیاز خود در سطح شهر همچنان با مشکل مواجه هستند.
در حالی که احداث سرویس های بهداشتی به تعداد کافی و متناسب با جمعیت شهری یک ضرورت است اما این امکانات در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به نحوی است که بیشتر آنها یا بسیار فرسوده، قدیمی و آلوده اند یا به دلیل غیرقابل استفاده بودن تعطیل شده اند. این مسئله یک تهدید جدی برای سلامت شهروندان و بهداشت محیط شهری است.

مسئله ای که هنوز حل نشده
ساختار تجهیزات شهرهای پرجمعیت جهان با نرخ رشد شتابان جمعیت همخوان نیست. در حالی که امروزه در کشورهای توسعه یافته مکان یابی سرویس های بهداشتی به تعداد کافی و در مکان های مناسب همزمان با طراحی نقشه جامع شهر انجام می شود، اما مسئله سرویس های عمومی در بسیاری از کشورها هنوز حل نشده باقی مانده است و مدیران شهری استراتژی مشخصی برای بهره برداری و نظارت سرویس های موجود و برنامه ریزی برای احداث و توسعه سرویس های بهداشتی جدید ندارد.
درحال حاضر باید به کمبود سرویس های بهداشتی به عنوان یک معضل مهم که ارتباط مستقیمی با سلامت بهداشت شهروندان دارد، توجه شده وبرنامه ریزی گسترده ای برای حل آن انجام شود.
درکشورهای سوئد، نروژ و استرالیا نرم افزاری طراحی شده است با عنوان نقشه ملی توالت عمومی که محل و امکانات بیش از 17هزار سرویس بهداشتی دولتی و خصوصی درآن کشورها را نشان می دهد. به نحوی که جزئیات هر سرویس بهداشتی نیز می تواند دریافت شود. اطلاعات مفید درمورد هر یک از سرویس ها مانند مکان، ساعات کار،در دسترس بودن اتاق عوض کردن نوزاد، قابلیت دسترسی برای افراد معلول و جزئیات دیگر سرویس های درنزدیکی آن نیز ارائه شده است.
اما نکته قابل توجه در سرویس های بهداشتی نظافت نامطلوب آنهاست که این مکان را برای شهروندان غیر قابل استفاده کرده است.
جالب اینکه از حدود 8/2 میلیارد انسانی که درسراسر جهان دسترسی به تسهیلات بهداشتی مناسب ندارند، نزدیک 600 میلیون نفر هندی هستند. طبق اطلاعات سازمان ملل، حتی در اماکنی که شهرداری های محل توالت های عمومی ساخته اند، غیر قابل استفاده اند، چون غیر بهداشتی و غیرقابل استفاده و فاقد آب روان، فاضلاب و برق هستند.
طبق تحقیقات سازمان ملل درباره سرویس های بهداشتی، بیش از 600 میلیون نفر درهند دارای تلفن همراه هستند، درحالی که فقط 366 میلیون نفر توالت دارند. این گزارش تخمین می زند که هزینه ساخت توالت، شامل حقوق کارگر، مصالح و مشاوره 300 دلار می شود.
جکی سایم، مؤسس و رئیس سازمان جهانی توالت، خاطرنشان می سازد که تنها راه برای آن که خانواده های فقیر هند توالت را مسئله ای مهم بدانند، از طریق تاسیس شرکت های محلی است. او که مأموریت خود را بهبود سرویس های بهداشتی در سطح «جهان می داند، می گوید:«باید به فقرا آموزش داده شود تا خودشان شرکتی برای ایجاد توالت تاسیس کنند و بازاریاب شوند.»
وی منطق پشت این تئوری را چنین توصیف می کند. ما می توانیم توالت های بادوامی تولید کنیم که سودآور هم باشند. تکنولوژی آن وجود دارد. تمام چیزی که لازم داریم، ایجاد فراساختارهای لازم برای تولید و توزیع آن و آموزش فقرا برای همکاری است تا بازاری زنده ایجاد شود که سودآور باشد و زندگی مردم را نجات دهد.
از مهم ترین وظایف مدیریت شهری
طبق اطلاعات موسسه آموزش جهانی، نامناسب بودن سرویس های بهداشتی دلیلی است که از 102 میلیون دختری که به کلاس اول می روند، فقط 63 میلیون نفر تا کلاس هشتم، یعنی دوره مدرسه متوسطه به تحصیل خود ادامه می دهند.
آب، توالت وبهداشت، سازمانی است بین المللی بین یونیسف و شورای همکاری تامین آب و توالت واقع در ژنو که می کوشند با نصف کردن تعداد انسان های فاقد دسترسی به آب آشامیدنی و تأسیسات ابتدایی بهداشتی تا سال 2015 به اهداف توسعه امروزی شتاب بخشند؛ این سازمان گزارش می کند که به علت آلودگی آب آشامیدنی و کمبود، توالت، سالانه حدود 2 میلیون کودک در سراسر جهان بر اثر اسهال می میرند. نیمی از این مرگ و میرها در هند اتفاق می افتد.
درحالی که دسترسی آسان و سریع شهروندان به امکانات و خدمات شهری یکی از مهم ترین وظایف مدیریت شهری در هر شهری و با هر تعداد جمعیتی است، امروزه فراهم نبودن زیرساخت های لازم، دسترسی شهروندان به امکانات شهری را با مشکل مواجه کرده است که کمبود سرویس های بهداشتی در سطح شهرها، معضلات و مشکلات ناشی از آن برای شهروندان نمونه ای از این موارد است.
تحمل این وضعیت بخصوص برای بیماران، سالمندان و کودکان رنج آورتر و برای رانندگان تاکسی و... به مراتب دشوارتر از شهروندان عادی است؛ چرا که شهروندان ممکن است این شرایط دشوار را گهگاه تجربه کنند، اما برای این قشر که تقریبا اکثر ساعات روز را در حین انجام وظیفه در سطح شهر هستند، نبود سرویس بهداشتی به مشکلی همیشگی تبدیل شده است.
صرف نظر از مشکل کمبود سرویس های بهداشتی در اماکن عمومی نحوه رسیدگی، نگهداری و نظافت آنها خود مشکلات دیگری است.
اکثر سرویس های بهداشتی موجود یا بسیار فرسوده، قدیمی، کثیف و آلوده بوده یا به دلیل قطع بودن آب و نداشتن مایع دستشویی غیرقابل استفاده بوده و عملا تعطیل شده اند.
درواقع چون از همان ابتدای احداث، فکر اساسی برای نگهداری و رسیدگی به سرویس های بهداشتی نشده بخش قابل توجهی از آنها به مرور زمان محکوم به تعطیلی می شوند، در این میان سرویس های بهداشتی که در عین نوساز بودن گاه به دلیل رعایت نکردن بهداشت به هیچ وجه قابل استفاده نیستند.

فناوری در خدمت سلامت و رفاه
اما جالب است بدانید این مشکل به حدی جدی است که بیل گیتس هم دست به کار شده است و حالا قصد دارد تمام تلاش خود و بنیاد خیریه اش را صرف ایجاد تغییر اساسی و اختراع دوباره توالت کند.بنیاد گیتس به تازگی اعلام کرد فناوری سیفون توالت عقب مانده است و ضرورت دارد که این وسیله دوباره اختراع شود.
بیل گیتس و بنیادش امیدوارند تا توالت های ارزان قیمتی ابداع کنند که باعث بهبود عظیمی در وضعیت زندگی میلیون ها نفر شود. شاید این موضوع کمی عجیب به نظر برسد، اما در صورتی که به نتیجه برسد، می تواند باعث نجات جان افراد بسیاری در گوشه و کنار دنیا شود.
در 200 سال گذشته هیچ اختراعی همچون اختراع سیستم فاضلاب و توالت نتوانسته است باعث نجات جان انسان ها در کره زمین شود، اما این طرح جهانگیر نشد، زیرا هنوز یک سوم مردم دنیا به آن دسترسی ندارند.
چیزی که ما نیاز داریم، دیدگاه ها و ایده های جدید است. سخن کوتاه اینکه ما می خواهیم توالت را دوباره اختراع کنیم.» این بخشی از سخنان ریجی بریمن رئیس برنامه توسعه جهانی است که در جریان کنفرانس خود گفت.
بخشی از این برنامه ایجاد رقابت برای اختراع دوباره توالت است. این بنیاد در همین راستا، 42 میلیون دلار برای پیشبرد طرح اختراع دوباره توالت اختصاص داده است. قرار است این کمک هزینه در هشت دانشگاه در سراسر دنیا و برای تحقیقاتی در این زمینه سرمایه گذاری شود. نتیجه هم توالتی خواهد بود که ضایعات انسانی را به انرژی، آب پاکیزه و مواد مغذی تبدیل می کند. احتمالا نتیجه این پژوهش ها، توالتی کاملا مستقل و بدون لوله کشی آب، مجرای فاضلاب یا برق است.
هم اکنون نزدیک به 5/2 میلیارد نفر از مردم جهان از دسترسی به توالت بهداشتی محروم اند. نبودن دسترسی به توالت سبب گسترش بیماری های اسهالی می شود که بنابر آمار مرکز جهانی بهداشت، سالانه سبب مرگ نزدیک به 5/1 میلیون کودک می شود.
ریجی برمن می گوید: ما می خواهیم فضولات را به عنوان منبعی برای بازیابی نگاه کنیم و ببینیم چگونه می شود انرژی، مواد کانی و همین طور آب را بازیابی کرد. ما می خواهیم توالتی اختراع کنیم که ارزان باشد و هزینه آن بیش از چند پنی نباشد، به گونه ای که به راحتی برای مردم کشورهای فقیر هم قابل دسترسی باشد.
به گفته او، گرچه این پروژه برای کشورهای جهان سوم طراحی شده اما برخی از این ایده ها ممکن است برای اروپا و آمریکا نیز مفید باشد، به ویژه زمانی که مساله کمبود آب مطرح می شود. به باور وی عاقلانه نیست که آب را تا حد آب آشامیدنی تصفیه کنیم و بعد آن را در سیستم فاضلاب هدر دهیم.

تلاش برای نجات جان مردم
انجمن جهانی دستشویی در ماه آگوست امسال اعلام کرد: سالانه حدود 3 میلیون نفر که بیشتر آنها کودک هستند به علت کمبود دستشویی های مناسب و اقدامات لازم برای حمایت از بهداشت عمومی جان خود را از دست می دهند.
رئیس انجمن جهانی دستشویی در نشستی در مقر این انجمن که به شکل یک توالت و در سئول است گفت: نزدیک به دو میلیارد و 700 میلیون نفر در سراسر جهان نمی توانند از دستشویی های مناسب استفاده کنند که ممکن است عواقب کشنده ای در برداشته باشد.
سالانه نزدیک به یک میلیون و هشتصد هزار نفر به دلیل ابتلا به بیماریهای اسهالی جان خود را از دست می دهند که با کمبود اقدامات لازم برای حمایت از بهداشت عمومی مرتبط است.
وی اضافه کرد: بیشتر این مرگ و میرها در قاره آسیا روی می دهد و 90 درصد آنها نیز زیر پنج سال سن دارند.
سازمان ملل متحد سال 2008 را سال حمایت از بهداشت عمومی اعلام کرده بود و بهبودی تاسیسات بهداشت عمومی را به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواستار بود.
نشست سئول که برخی از مسئولان بهداشت عمومی در مناطق مختلف جهان در آن شرکت داشتند به منظور جمع آوری کمکها و اعتبارات لازم برای تاسیسات بهداشت عمومی در کشورهای در حال توسعه هر سال برگزار می شود.
سازمان ملل متحد می گوید، جمع آوری ده میلیارد دلار کمک در سال می تواند تا سال 2015 مشکل نیمی از کسانی را که به توالتهای اولیه نیازمند هستند برطرف کند.
در هر صورت دسترسی آسان و با کیفیت شهروندان به سرویس های بهداشتی شاید به عنوان ابتدایی ترین امکانات زندگی ضرورتی است که نباید از توجه به آن غافل شد، خواسته ای که در حال حاضر نه فقط شهروندان ساکن شهرهای کوچک بلکه پایتخت نشین ها هم برای رفع این نیاز خود در سطح شهر همچنان با مشکل مواجه

شهرداری

ساختمان تاریخی شهرداری تبریز

شهرداری در بیشتر کشورهای جهان یک نهاد اجرایی محلی است که زیر نظر شهردار اداره می‌شود.

نامگذاری

شهرداری در ایران

شهرداری در کشور ایران، یک نهاد اجرایی محلی است که زیر نظر شهردار اداره می‌شود. وظیفه این سازمان، پاکیزه نگاهداشتن شهر، جمع آوری و حمل زباله شهری، صدور مجوزهای ساخت و ساز شهری، دریافت عوارض شهری از شهروندان و همچنین برقراری نظم در شهر و فرماندهی بر نیروهای راهنمایی و رانندگی را بر عهده دارد.

تاریخچه شهرداری در ایران

شهرداری را سابقا بلدیه می‌گفتند. ناصرالدین شاه در 1300 قمری به دنبال اصلاح امور داخلی، تصمیم گرفت بلدیه را در تهران تاسیس کند اما موفق نشد. در سال 1283 ه.ش، قانون بلدیه در مجلس شورای ملی تصویب شد.[۱]

تقسیمات کشوری

واحد تقسیمات کشوری ایران مسئول نهاد مربوطه مرکز
کشور وزیر کشور وزارت کشور پایتخت
استان استاندار استانداری مرکز استان
شهرستان فرماندار فرمانداری (ویژه) مرکز شهرستان
بخش بخشدار بخشداری مرکز بخش
دهستان دهدار دهداری مرکز دهستان
شهر شهردار شهرداری ندارد
روستا دهیار دهیاری ندارد

منابع درآمدی

شهردرای یک نهاد عمومی و غیر دولتی است که درامد های خود را از محل درآمدهای وصولی از شهروندان ، موسسات، کارخانجات و... تامین می نمایند. طبق قانون درآمد های شهرداری از ۶ طریق ممکن است :[۲]

  1. درآمدهای ناشی از عوارض عمومی(شامل عوارض نوسازی و عوارض پسماند)
  2. درآمدهای ناشی از عوارض اختصاصی (شامل فروش تراکم و ...)
  3. بهای خدمات و درآمدهای موسسات انتفاعی شهرداری (شامل بلیت اتوبوس و ...)
  4. درآمدهای حاصله از وجوه اموال شهرداری
  5. کمکهای دولت و سازمانهای دولتی
  6. اعانات و کمکهای اهدایی اشخاص و سازمانهای خصوصی و امول و دارایی هایی که به طور اتفاقی یا به موجب قانون به شهرداری تعلق می گیرد.

به طور کلی درآمدهای بالا از ۲ طریق تامین می گردد:

  1. منابع درآمدی داخلی : که از دریافتی های مستقیم شهرداری ازاجاره اموال ومستغلات، فروش اموال بدست می آید.
  2. منابع درآمدی خارجی: که از محل عوارض شامل صدور پروانه، کسب وپیشه ، آب، برق، تلفن ، کارخانجات ، کمکهای دولتی تامین می گردد.[۲]

سازمان ها و موسسات

در شهر های کوچک کلیه خدمات توسط خود شهرداری انجام می شود ؛ ولی با رشد جمعیت و تخصصی شدن خدمات ، شهرداری ها با هدف انجام وظایف تخصصی و خدماتی و تسریع در انجام امور اقدام به تاسیس موسسات و سازمان های تابع می کنند.[۳]

مراحل تاسیس سازمان ها

شهرداری ها برای تاسیس سازمان ها موسسات باید مراحل زیر را پشت سر بگذارند.[۳]

  1. تنظیم اساسنامه
  2. تصویب شورای شهر
  3. تایید وزارت کشور

فهرست سازمان ها

شهرداری ها می توانند بعد از طی فرایند های گفته شده سازمان ها و موسسات زیر را احداث کنند.[۳]

  • سازمان قطار شهری
  • سازمان فرهنگی ورزشی
  • سازمان خدمات موتوری
  • سازمان پایانه های مسافربری
  • سازمان پارکها و فضای سبز
  • سازمان اموال واملاک
  • سازمان حمل و نقل همگانی
  • سازمان آرامستان ها
  • سازمان حمل و نقل ترافیک
  • سازمان حمل و نقل جمعی
  • سازمان مدیریت پسماند
  • سازمان میادین میوه و تربار
  • سازمان سرمایه گذاری ومشارکتها
  • سازمان بهسازی و نوسازی
  • سازمان خدمات طراحی

حوزه های خدمات

انتخاب شهردار

نوشتار اصلی: شورای شهر

کمیسیون توافقات

کمیسیون توافقات محلی است در شهرداریهای ایران به منظور صدور مجوزات طبقات اضافی، و اصلاح طرح تفصیلی و غیره. شهرداری برای صدور مجوز این گونه درخواستها شهروندان را به کمیسیون توافقات برده و در آنجا اتخاذ تصمیم می‌نماید. این کمیسیونها در برخی شهرداریهای شهرهای ایران فعال بوده و یکی از منابع درآمد برای شهرداریها محسوب میشوند. کمیسیون توافقات معمولاً از معاونان شهردار، معاون اداری مالی، نماینده شورای شهر، مدیر املاک، شهرداران مناطق و غیره تشکیل شده است.

بنابر ادعای شهرداریها این کمیسیون طبق ماده ۱۰ قانون مدنی تشکیل شده است که این ماده از قانون مدنی کلیه قراردادها فی‌مابین اشخاص را نافذ و معتبر میداند. ولی شهرداری که یک نهاد عمومی اما غیردولتی است، تابع وزارت کشور می‌باشد و خود دارای قانون خاص است و بایستی از اصول و نظامات قانونی مخصوص خود پیروی کند. با توجه به اینکخ در قوانین مربوط به شهرداریها قانونی به نام کمیسیون توافقات وجود ندارد. لذا در کمیسیون مذکور برای رسیدگی و تصمیم‌گیری نسبت به پرونده‌ها هیچ گونه قاعده و قانون کلی یا جزئی وجود نداشته و تصمیم گیریها صرفاً مصلحت‌گرایانه می‌باشد و وقتی که تصمیمی با مصلحت صورت بگیرد راه عدالت در آن بسته می‌شود. زمانی که پرونده‌ای به کمیسیون ارائه می‌شود و اعضا راجع به توافق با شهروند تصمیم می‌گیرند، معیار خاصی در دست ندارند و مبالغی که به ظاهر با توافق شهروند دریافت می‌گردد در واقع مبالغی است که شهروند از روی ناچاری پرداخت مینماید و توافقی وجود ندارد